BØKER

KRIGSKVARTETTEN

     RAVNENS TIME

2018

TREDJE BOK I SERIEN OM GABRIEL NAVARSETH

Juli 1943. Det er høysommer i Trondheim da en tysk marineoffiser og hans unge NS-kjæreste blir funnet brutalt drept. Tyskerne er allerede hevntørste etter luftangrepet mot byen to dager tidligere, og noen må unngjelde. Statspolitibetjent Gabriel Navarseth lever farlig der han sjonglerer etterforskningen mellom norsk politi og Gestapo. Samtidig som han fortsetter sitt arbeid for motstandsbevegelsen, driver norske angivere med sitt dødelige dobbeltspill. Hvem kan man stole på i slik en tid? 

Gabriels tidligere flamme dukker opp i byen, og sommervarmen blir nesten uutholdelig. 


 «Dobbeltspill på høyt nivå (...)  en av de store norske innen krimsjangeren»
- Romsdals Budstikke


«Ravnens time er krim av ypperste merke, og vi kan knapt vente på fortsettelsen. (...)

knapt noe  skriver bedre

enn han i Norge»
- Adresseavisen

SOVENDE HUNDER

2014

FØRSTE BOK I SERIEN OM GABRIEL NAVARSETH

Trondheim 1942: En rutinemessig forsvinningssak får store konsekvenser for den allerede hardt pressede politibetjent Gabriel Navarseth. Han snakker flytende tysk og er Trondheimspolitiets bindeledd til det tyske sikkerhetspolitiet. Gabriel er av den grunn uglesett blant flere av sine kolleger på kammeret, men han havner også i søkelyset til det forhatte norske Statspolitiet. Gabriels tvil, og kamp med egen samvittighet, går ut over ekteskapet, og han føler seg tiltrukket av Anna Rohne, konen til en tysk SS-offiser.

Sovende hunder er en stilsikker krimroman fra okkupasjonstiden i Norge. Gabriel Navarseth er en mann dratt mellom personlig ambisjon, lojalitet, samvittighet og kjærlighet. I en tid preget av medløpere og krigsprofitører må han navigere med stor varsomhet mellom tyske myndigheter og gode nordmenn. I gråsonen er forskjellen på lojalitet og svik ikke alltid like opplagt.


"Solid debut"

- Romsdals budstikke


"Sovende hunder er en krim

det er lett å anbefale"

- Adressavisen

.

        SLAGMARK

                                    2021

          FJERDE BOK I SERIEN OM GABRIEL                                       NAVARSETH

Krigen er snart over, men det blir bare fred for Gabriel Navarseth om han velger riktig vei ut.

Mai 1945. Gabriel Navarseth og forloveden Anna Rhone kjemper seg gjennom det krigsherjede Europa. Hva fikk dem til å forlate Trondheim og legge ut på en livsfarlig reise gjennom Europas slagmarker nå som krigen er så godt som over?

Roar Ræstad har levert en imponerende slutt på den storslåtte sagaen om dobbeltagenten Gabriel Navarseth.


«Ræstad har gjort det igjen,

skrevet en meget god krim.»

- Adresseavisen 


«Drivande krigskrim»

- Romsdals Budstikke

ELVEN

2016

ANDRE BOK I SERIEN OM GABRIEL NAVARSETH

En politimann står foran umulige valg i en ubarmhjertig tid.

Liket av en ung kvinne blir høsten 1942 funnet i Nidelven i Trondheim. I hendene holder hun et Narvikskjold, en tysk krigsutmerkelse. Politibetjent Gabriel Navarseth må igjen være bindeleddet til okkupantene, samtidig som han i dyp hemmelighet jobber for motstandsbevegelsen.

Drapsetterforskningen kommer helt inn på livet til Gabriel Navarseth. Han oppdager at offeret hadde en forbindelse til hans tidligere forlovede, jødiske Rakel. Det spisser seg ytterligere til når en serie sabotasjeaksjoner får nazistene til å stramme grepet om befolkningen. Da kreves det mye for å stå oppreist, i den strieste strøm.


Kåret til årets 3. beste krim

- Adressa


"I eliteserien av norsk krimlitteratur"

- Romsdals budstikke.


"Nervepirrende dobbeltspill"

- Trønder Avisa

 

"Strålende krigskrim"

- Adressavisen


"Ein strålende krim, men og ein god historisk roman"

- Forfatter Ragnhild Kolden


"Uhyre fengslende"

- Ukebladet KK"Roar Ræstad er norsk krimlitteraturs best bevarte hemmelighet. Hans tre bøker om statspolitibetjenten Gabriel Navarseth som under okkupasjonen er tvunget til å balansere i gråsonen mellom motstandsbevegelsen og Gestapo, hever seg skyhøyt over det meste som er skrevet av krigsvisjoner uansett sjanger. Den 51-årige historikeren er helt på høyde med langt mer meriterte norske forfattere som har kastet seg på trenden med krigsrelaterte krimbøker. (...) 

Ræstad debuterte i 2014 med romanen «Sovende hunder», hvor handlingen er lagt til Trondheim i 1942. Her introduserer han politibetjenten Gabriel Navarseth, som står overfor nærmest uløselige dilemmaer på flere fronter. Han tvinges inn i en nervepirrende balansegang mellom tysk og norsk politi. I tillegg driver han et livsfarlig dobbeltspill når han arbeider for motstandsfronten samtidig som han må gi konsesjoner til såvel Gestapo som Henry Rinnan. Også på hjemmefronten balanserer han på stram line mellom kona og sine tyske elskerinne Anna Rhone, en sterk og fascinerende kvinneskikkelse som løfter bøkene.Presset på Navarseth øker ytterligere i den tredje boken «Ravnens time», som kom i fjor. Allerede i de to første bøkene har forfatteren meislet ut en troverdig og levende skikkelse i form av Gabriel Navarseth, og i denne romanen kommer vi enda tettere inn på et menneske som må takle et uutholdelig press. Dette skildrer forfatteren med både grunnleggende dybde og innsikt i den menneskelig natur." 

Kongsberg Krimfestival 2019